Alle statistieken mobiel gebruik 2022 in Nederland

Bij This Play Media zijn we gespecialiseerd in display campagnes en zitten we bovenop de mobiele ontwikkelingen. Daarom vindt u in dit artikel alle statistieken van mobiel gebruik in 2022 in Nederland.

Hoe lang kijken we dagelijks op onze telefoon? Waar kijken we dan naar? En hoeveel mobiele connecties zijn er eigenlijk in Nederland? Je leest het hier.

Digital 2022 rapport

De cijfers in dit artikel zijn afkomstig uit het Digital 2022 rapport. Hierin vind je talloze statistieken over mobiel gebruik en het internet- en mediagebruik in Nederland.

Het aantal mobiele connecties in Nederland

Nederland telt in 2022 20,64 miljoen mobiele telefoonconnecties. Dat zijn er ruim 695.000 meer dan een jaar geleden. Het geeft aan dat het gebruik van de smartphone nog steeds groeit. Het aantal mobiele connecties overstijgt nu dus de totale populatie. De dekkingsgraad is nu namelijk liefst 120,1%.

Het aantal mobiele telefoons in Nederland

96,1% van de Nederlanders beschikt over een smartphone. De andere 3,9% heeft een ouder toestel.

Nederlands hebben regelmatig meer dan 1 smartphone. De tweede telefoon wordt vaak gebruikt voor werk of voor zakelijke doeleinden. Mocht je nog twijfelen of je Nederlanders kunt bereiken door op smartphones te adverteren: ja dus!

Overigens heeft 78,5% van de Nederlanders een laptop en 52,8% een tablet. Manieren genoeg dus om Nederlanders te bereiken via online banners en advertenties.

De internetdichtheid in Nederland

Vrijwel alle Nederlanders hebben dus een smartphone. Maar, hebben ze ook allemaal een internetconnectie? De internetdichtheid in Nederland in 2022 is 96%. Dat betekent dat 4% van de bevolking geen toegang heeft tot een (eigen) internetconnectie. Vrijwel elke Nederlander is dus online in 2022.

De snelheid van het internet in Nederland

Wat ook opvalt, is dat we een erg snel netwerk hebben in Nederland. Het is zelfs zo dat de mobiele internetconnectie bijna net zo snel is als de vaste internetconnectie. 97% van de mobiele telefoons beschikt over een breedband connectie (3G, 4G, 5G).

 • De mediaan (middelste getal van de meting) van het mobiele netwerk is 94.93 Mbps
 • De mediaan (middelste getal van de meting) van het vaste netwerk is 96.82 Mbps

Daarmee is de internetsnelheid zo’n 15% toegenomen ten opzichte van 2021.

Het blijft dus erg interessant om ook op smartphones te adverteren: de mobiele connecties kunnen het inladen van de advertenties prima aan. Een snelheid van zo’n 95 Mbps is namelijk ruim voldoende om op meerdere televisies tv te kijken, te downloaden en een film op Netflix te streamen.

Het aantal minuten media- en internetgebruik

De tijd die een Nederlander per dag op het internet doorbrengt is 5 uur en 11 minuten. Dat is iets minder dan vorig jaar. Maar, nog steeds is het ontzettend veel tijd. Deels wordt dat natuurlijk onder werktijd gedaan: in de gemiddelde kantoorbaan kun je aardig wat online zijn. Maar, ook privé zitten we als Nederlanders natuurlijk massaal op het internet.

Mobiele telefoon verantwoordelijk voor 45% van mediagebruik

Maar liefst 2 uur en 22 minuten daarvan wordt doorgebracht op de smartphone. Daarmee is de mobiele telefoon verantwoordelijk voor ruim 45% van het dagelijkse mediagebruik van de Nederlander. Een enorme kans dus om mensen te bereiken via de smartphone.

Daarnaast wordt er per dag 1 uur en 21 minuten doorgebracht op social media en 1 uur en 13 wordt besteed aan het bekijken en lezen van nieuwsmedia (zowel online als in print).

Het bekijken van video’s

Videocontent wordt steeds populairder. Welke soorten video kijken Nederlanders wekelijks online?

 • 32,3% kijkt muziekvideo’s
 • 18,0% kijkt comedy of humoristische filmpjes
 • 16,1% kijkt how-to of instructie-video’s
 • 17,1% bekijkt livestream video’s
 • 15,1% bekijkt educatieve video’s
 • 9,1% bekijkt productvideo’s
 • 12,1% bekijkt hoogtepunten van sportwedstrijden
 • 14,1% bekijkt gaming video’s
 • 14,9% bekijkt influencer video’s
 • 72,9% bekijkt elke soort video

Doet u nog niets met video? Dan is dit wellicht het moment om te overwegen of u met video aan de slag wilt. U kunt natuurlijk ook kiezen voor het adverteren rond video’s.

De smartphone hét medium voor videogames

De tijden dat games alleen gespeeld werden op een Xbox, Playstation of gaming laptop zijn definitief voorbij. Ook in dit segment is de smartphone de absolute koploper: liefst 54,1% van de Nederlanders speelt games op de telefoon. Dit tegenover 29,1% op de laptop en 26,7% op de game console.

De gebruikte mobiele besturingssystemen in Nederland

Welke besturingssystemen worden het meest gebruikt op de telefoons in Nederland?

Koploper is Android, met een installatie op ruim 55% van de toestellen. Hiermee is het aandeel Android bijna 3% gedaald ten opzichte van 2021. Op de tweede plaats volgt Apple, met bijna 44%. Apple’s aandeel is juist 3% toegenomen in 2022. Het laatste procentje wordt gevuld met toestellen met andere besturingssystemen.

Programmatic blijft toonaangevend

Onze expertise is programmatic adverteren. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat ruim 80% van de advertentiemarkt beheerst wordt door programmatic advertenties. Dat betekent dat programmatic echt niet meer weg te denken is uit het advertentielandschap.

Statistieken mobiel gebruik 2021

Ben je op zoek naar cijfers van 2021? Die hebben we ook.

Social media gebruik in Nederland

Elders op ons blog vind je ook gegevens over het social media gebruik in Nederland.

Deze statistieken voor je laten werken?

Wil je de enorme potentie van mobile advertising benutten? Wij helpen je graag om je strategie vorm te geven, bijvoorbeeld met behulp van display adverteren, outstream video of native advertising.

Ook interessant voor u

This Play Media © Privacybeleid